GroenLinks in Amsterdam vindt het schadelijk voor de naam van de hoofdstad dat die bekend staat als een belastingparadijs. De partij wil van het gemeentebestuur weten of er een mogelijkheid is dat postbusvestigingen van multinationals een percentage van de winst die zij via Amsterdam veilig proberen te stellen, aan gemeentelijke belastingen afdragen.

Volgens de partij gaat er 8 procent van de totale wereldeconomie via brievenbusmaatschappijen door Amsterdam, waarbij die multinationals profiteren van het “gunstige Nederlandse belastingklimaat". Daarbij citeert gemeenteraadslid Marco de Goede uit het onlangs verschenen boek “Het belastingparadijs". In dat boek wordt op een rijtje gezet hoe veel geld multinationals via Amsterdam laten lopen om elders in Europa en de wereld belasting te ontwijken.

Amsterdam al sinds 2005 belastingparadijs

Zoals Webwereld al sinds 2005 schrijft zijn het multinationals als onder meer Apple, Google en Dell die via Ierland en Amsterdam geld wegsluizen naar bijvoorbeeld de Maagdeneilanden of de Bermuda's. Die constructie heet “Double Irish with a Dutch Sandwich". Daarmee besparen die bedrijven miljarden aan belastinggeld. Apple bijvoorbeeld heeft zo inmiddels al bijna 100 miljard aan cash op een zonnige bankrekening.

GroenLinks vraagt aan het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam of het in het oog heeft om hoe veel geld het gaat en wat daar normaliter aan de gemeente zou moeten worden afgedragen. “Kan het college aangeven of het nu mogelijk is om deze bedrijven gemeentebelasting te laten betalen in verhouding met het geld wat er bij deze bedrijven omgaat?" Daarnaast denkt de partij aan het wijzigen van de landelijke wetgeving zodat deze bedrijven “meer dan nu het geval is" een bijdrage aan gemeentelijke belastingen betalen.