Begin deze week noemde Eurlings de risico's voor de verkeersveiligheid heel klein. Bovendien zou handhaving van een muziekverbod voor fietsers erg ingewikkeld zijn. Volgens de minister komt dit neer op een verbod op het dragen van oordopjes, dat bijna niet te controleren is bij mensen met lang haar.

Vandaag meldt Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer van Amsterdam, dat de risico's groter zijn dan de minister doet voorkomen. "Er zijn veel bijna-ongelukken in de stad en we hebben dit jaar al één dodelijk ongeval gehad dat vermoedelijk te maken had met een iPod. Waarom dan niet een regel opgesteld die het luisteren naar muziek verbiedt?", aldus Herrema in Het Parool.

Herrema's uitspraken worden bevestigd door een woordvoerder van de gemeentelijke Dienst Verkeer en Vervoer. Eind augustus kwam een 24-jarige vrouw in Amsterdam onder de tram, omdat zij bij het oversteken een naderende tram over het hoofd had gezien, terwijl de trambestuurder ter waarschuwing zijn bel had geluid. Tussen de rails werd later een iPod teruggevonden.