Bewoners van Duivelseiland in het Amsterdamse stadsdeel Zuid-Oost uitten vrijdag tijdens een speciale hoorzitting hun kritiek op de plaatsing half augustus door het bedrijf Worldmax van een zendmast op het dak van een pand aan de Balthasar Floriszstraat. Dat meldt RTV Noord-Holland.

Geen vergunning nodig

Omwonenden werden niet ingelicht over de komst van de zender voor het nieuwe mobiele netwerk van de jonge Wimax-provider Aerea. Een bezwaarschrift tegen de mast bij Bouw en Woningtoezicht werd niet-ontvankelijk verklaard. Maar de Adviescommissie Bezwaarschriften van het stadsdeel Oud-Zuid organiseerde daarop een hoorzitting.

Tijdens de bijeenkomst stelden de ambtenaren dat Wimax geen onderdeel uitmaakt van het Antenneconvenant van Oud-Zuid. Voor plaatsen van masten kleiner dan vijf meter hoogte zou daardoor geen vergunning nodig zijn.

"Worldmax komt zo buiten de regelgeving te staan en krijgt vrij spel. Aan de straling, het gevaar voor de volksgezondheid en het verstoorde aanzicht gaat het stadsdeel voorbij", zei een van de bewoners van het pand vrijdag tegen activistensite Ravage. De eigenaar van het pand kreeg voor de plaatsing van de Wimax-mast volgens Ravage een bedrag tussen de 20 en 40 duizend euro.

De fracties van GroenLinks en Amsterdam Anders/De Groenen in het stadsdeel willen deze week in een raadsvergadering een nieuw onderzoek naar de gezondheidsgevaren van de nieuwe masten eisen. De PvdA-fractie wil het onderwerp pas volgende maand 'bespreekbaar maken'.

Meer verzet

Op meerdere plekken in Amsterdam verzetten bewoners zich tegen reeds geplaatste Wimax-masten. In Westerpark protesteerde in april een actiegroep tegen masten die in maart zonder overleg werden geplaatst. Actievoerders stellen dat Wimax-straling schadelijker zou zijn dan UMTS- of GSM-straling.

In totaal heeft Worldmax al 65 masten in Amsterdam staan. Deze zenden uit op de 3,5 GHz frequentie. Worldmax startte afgelopen zomer met de verkoop van draadloze internettoegang via Wimax door zijn nieuwe provider Aerae. Het goedkoopste maandabonnement kost 15 euro per maand.

Veiling

In het tweede kwartaal van 2009 staat er een nieuwe veiling van draadloze netwerklicenties op stapel. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil twintig procent van de nieuwe Wimax-frequentieruimte die volgend jaar wordt geveild reserveren voor nieuwkomers, zoals Worldmax, zo werd vorige week bekend. Intel is een van de grote investeerders in het bedrijf.