Volgens een woordvoerster van GVB Amsterdam gaat het om een groep studenten die een negatief saldo op hun ov-chipkaart heeft staan, maar wel recht heeft op vrij reizen doordeweeks. "Ondanks dat je dan een geldig product hebt, kun je niet inchecken." De studenten mochten de metro dus niet in.

Minimaal nul euro

Reizigers met een ov-chipkaart moeten altijd zorgen voor voldoende saldo op de kaart. Staat er onvoldoende saldo op, dan blijven de poorten gesloten. "Er moet altijd minimaal nul euro op de kaart staan, ook als je een geldig product hebt", legt de woordvoerster uit.

Bij studenten is dit anders omdat zij in het weekend of doordeweeks een product voor vrij reizen hebben. Toch moesten studenten dinsdagochtend eerst het saldo op hun kaart aanzuiveren naar nul euro voordat ze de metro in werden gelaten.

Software aangepast

"We hebben het opgelost door de regel aan te passen in de software. Studenten kunnen in de periode dat ze recht hebben op vrij reizen nu gewoon in- en uitchecken. Ook als ze een negatief saldo hebben", vertelt de GVB.

Dezelfde problemen deden zich voor in de Amsterdamse bussen en trams. Ook hier was het niet mogelijk voor studenten met reisrecht in te checken als er negatief saldo op de kaart stond. De bus- en tramchauffeurs zijn door het GVB geïnstrueerd om studenten door te laten bij het optreden van deze foutmelding.

Ook de software van de bussen en trams wordt vervangen. Dat gaat niet echter zo snel als bij de metro's. In de metro is het systeem via kabels in te regelen. In bussen en trams kan de software alleen aangepast worden via een wifi-verbinding op de eindpunten. De woordvoerster verwacht dat in de loop van de dag vrijwel alle trams en bussen zijn uitgerust met de nieuwe software.

Waarschuwing

Wel waarschuwt het GVB studenten hun kaart op te laden. "Op het moment dat ze in de periode komen dat ze tegen gereduceerd tarief kunnen reizen, moeten ze natuurlijk wel beschikken over voldoende saldo."