Microsoft maakte donderdag de details van haar nieuwe software-licentieprogramma bekend. Bovenop een zogeheten Enterprise Agreement Subscription komt een pakket genaamd Software Assurance. Dit laatste is voor Microsoft een belangrijke factor. Zakelijke klanten kunnen hiermee een contract afsluiten waarmee ze zich abonneren op een bepaald software-pakket.In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen de bedrijven het recht om upgrades te verkrijgen, voor hoelang het contract duurt. Volgens Microsoft betekent dit alles een vereenvoudiging van de oude situatie, waarin er vijf verschillende upgrade-pakketten beschikbaar waren. Klanten waren hiermee zeer flexibel en konden zelf bepalen of ze iedere upgrade wilden hebben of bijvoorbeeld slechts één keer in de drie jaar een nieuwe versie verlangden.Het nieuwe pakket zal volgens Microsoft voor ongeveer 80 procent van haar klanten goedkoper of in ieder geval kostenneutraal zijn. Analisten zetten hier echter vraagtekens bij. Zo schat Chris Le Tocq van Guernsey Research in dat minimaal 40 procent van de huidige klanten duurder uit zal zijn. Gartner denkt zelfs dat dit percentage 60 procent is.

Omslagpunt

"Microsoft zegt nu dat je twee dingen kunt doen: je kan je abonneren op Software Assurance of je kan je licenties opnieuw kopen", zo zegt Gartner-analist Neil McDonald. Bedrijven houden overigens de mogelijkheid een contract voor een aantal jaar af te sluiten, waarna zij de software mogen blijven gebruiken. Hiermee vervalt dan het recht op upgrades.Het omslagpunt voor bedrijven om software in licentie te nemen met behulp van Software Assurance of telkens opnieuw te kopen, ligt volgens McDonald bij een periode van drieëneenhalf jaar. Als een bedrijf meer dan eens in de drieëneenhalf jaar een upgrade nodig heeft, is het het meest voordelig een licentie-abonnement te nemen.

Vaak duurder

Maar dan nog komt het bedrijf tussen de 35 en 77 procent duurder uit dan in de oude situatie. Als een bedrijf minder vaak een upgrade verlangt, dan is het volgens Gartner het handigst om telkens opnieuw een licentie te kopen. Ook dan moet er meer betaald worden dan in de oude situatie: tussen de 68 en 107 procent meer.Microsoft hoopt overigens zelf dat haar klanten iedere twee jaar zullen upgraden. Voor regelmatige upgraders kan het nieuwe systeem wel voordeliger uitpakken.