Google licht een tipje van de sluier op van de volgende belangrijke Android-versie, 4.0 met codenaam Ice Cream Sandwich. “Ons doel is om één besturingssysteem te bieden dat overal werkt, ongeacht het apparaat”, aldus Google. Android 4.0 zal het beste van Gingerbread (2.3) en Honeycomb (3.0, alleen voor tablets) combineren, belooft de techgigant. Naar verwachting komt Android Ice Cream Sandwich aan het eind van dit jaar uit.

Ook een ander veel gehekeld aspect wordt aangepakt: Android-updates van telefoonmakers en operators. Of beter gezegd: het gebrek eraan of het lange wachten erop. Omdat mobielmakers als HTC en Samsung, maar ook operators als Vodafone en T-Mobile, zelf allerhande aanpassingen doorvoeren is het voor klanten onduidelijk of en wanneer hun Android-mobiel überhaupt updates krijgt.

Duidelijkheid over updates

Google heeft enkele cruciale partners tot de orde geroepen om hierover duidelijkheid te scheppen. Verizon, Sprint, T-Mobile, A&T, Vodafone, HTC, Samsung, LG, Sony Ericsson en Motorola beloven nu plechtig dat alle nieuwe Android mobieltjes tot ten minste 18 maanden na introductie updates krijgen, mits de hardware dit trekt. Deze updates zullen ook ‘zo snel mogelijk’ worden uitgerold, al is niet duidelijk hoe snel dan precies. Aan deze update-richtlijnen wordt nog verder geschaafd.

Android in het huishouden

Daarnaast zal Android allerhande huishoudelijke elektronica (domotica) gaan aansturen, voorspelt Google. Denk aan het bedienen van de thermostaat, de oven, de stereo en het licht. Voor dit project, [email protected], is een speciale Accessory Development Kit (ADK) beschikbaar, zodat Android apps via USB allerhande randapparatuur kunnen besturen. Op termijn moet de draadloze communicatiestandaard NFC hier een cruciale rol gaan spelen.

ADK demo: bestuur een enorm ballabyrint met een Android-tablet