Voorheen ging Google bij het meten van Android-versies in de Developer Dashboard uit van toestellen op het moment van aanmelding bij Google-diensten. Google meet nu het verkeer bij de Google Play Store en komt zo tot een kleine wijziging in de aantallen.

Erg groot moet de verandering niet zijn, want Android-varianten als die van Amazon en het Chinese Baidu, die de Play Store niet gebruiken, melden zich ook niet aan bij Google-applicaties.

Het voordeel van de veranderde methode is volgens de ontwikkelaars van het OS dat op deze manier geëngageerde Android-gebruikers worden gemeten. Mensen die ooit een Android 2.x-model activeerden maar er nu geen gebruik meer van maken, worden dan ook buiten beschouwing gelaten.

Antiek verdrongen

Momenteel zit 29,3 procent van deze actieve gebruikers op Ice Cream Sandwich. Nog eens 23 procent gebruikt de eerste Jelly Bean (4.1) en 2 procent zit op de tweede Jelly Bean (4.2).

Vorige maand bleek Android 4.x al terrein te winnen ten opzichte van het antieke Gingerbread, maar nog steeds overheersten verouderde besturingssystemen. Gingerbread (versie 2.3) dateert al uit december 2010. De eerste 4.0-versie, Ice Cream Sandwich, verscheen in oktober 2011.

Anderhalf jaar na de introductie van 4.x zijn de sterk verouderde versies eindelijk naar de achtergrond gedrongen. Met wat uitzonderingen daargelaten, verschijnt er ongeveer ieder half jaar een nieuwe versie. Een grote versiewijziging, van Android 4.x naar 5.x, wordt naar verwachting aangekondigd op ontwikkelaarscongres Google I/O dat in mei wordt gehouden.

Nieuwe versies te zwaar

Het duurt vrij lang voor nieuwe Android-versies breed worden gebruikt, omdat fabrikanten doorgaans oude modellen niet meer upgraden en alleen topmodellen langer worden ondersteund. Zo kondigde Sony nog aan alle toestellen in de Xperia-lijn te zullen upgraden naar Ice Cream Sandwich, maar het bedrijf kwam daar uiteindelijk op terug vanwege technische beperkingen.

Hetzelfde overkwam HTC die het in 2010 populaire toestel Desire wilde upgraden naar Android 2.3. Deze bleek uiteindelijk het geheugen te zwaar belasten, dus officieel bleef de smartphone op Android 2.2 steken. Zo blijven smartphones langer steken op een oudere versies, omdat de nieuwste varianten op luxe vlaggenschepen draaien en het langer duurt voordat een nieuwe serie gebruikers de nieuwste versie bezit.

Vertraging upgrades

Google levert nieuwe Android-versies tegenwoordig vroeger aan bij fabrikanten - nog voor de officiële release. Producenten maken vervolgens aanpassingen aan de code, bijvoorbeeld door een eigen grafische interface toe te voegen.

De nieuwste modellen na een release draaien dan ook regelmatig de nieuwste versie. Fabrikanten leveren verder toestel-specifieke upgrades uit die vervolgens via de provider worden uitgerold. Ook hier wil het proces nogal eens stokken, wat leidt tot publiekelijk bevochten ruzietjes tussen telco's en Google.