De eis voor een schadevergoeding van ‘enkele miljarden dollars’ is naar buiten gekomen in de nieuwste rechtbankdocumenten die Oracle heeft ingediend. De softwarereus heeft Google aangeklaagd voor schending van patenten en auteursrechten op Java. Dat wordt volgens Oracle gedaan in het mobiele besturingssysteem Android dat de internetreus gratis weggeeft aan smartphonefabrikanten.

Geheim houden

Oracle heeft openbaarmaking van zijn miljardeneis geëist. Google wou die claim eerst vertrouwelijk houden, door de rechtbank die paperassen te laten verzegelen. De klagende firma stelt dat “dit niet verborgen moet blijven voor het grote publiek”. Google had de geëiste schadevergoeding weggelakt in de documenten die openbaar zijn. Volgens Google zijn de schadeclaims namelijk overtrokken en ongefundeerd.

Het aangeklaagde bedrijf eist dat een expertverklaring over de geclaimde schade wordt uitgesloten van de rechtszaak. Die zogeheten ‘expert witness’, professor Iain Cockburn, zou de betalingen van vergoedingen aan Google hebben overdreven. Het gaat daarbij om inkomsten uit ads op Android, wat volgens de Android-maker niets met deze rechtszaak te maken heeft. Oracle stelt echter dat de advertentiesvergoedingen de eigenlijke Android-inkomstenbron van Google zijn.

Java-fragmentatie

Daarnaast claimt de aanklager dat de Google-eigen Java-implementatie in Android de oorzaak is van fragmentatie van dat platformonafhankelijke platform. Professor Cockburn neemt die claim mee in zijn inschatting voor de geleden schade. Google pareert dat de mobiele uitvoering van Java (JavaME) al jaren gefragmenteerd was, door toedoen van toenmalig Java-eigenaar Sun Microsystems.

Oracle werpt tegen dat zijn schadeclaims zijn “gebaseerd op zowel algemeen geaccepteerde methodologie als op een overdaad aan hard bewijs”. Google meldt aan persbureau Bloomberg dat deze zogenaamde methodologie is gebaseerd op fundamentele juridische fouten en dat het Oracle’s schattingen onterecht opblaast. De rechter heeft toch besloten dat de miljardeneis openbaar moet zijn.

Opmars Android

Android is bezig aan een snelle opmars op de markt voor smartphonebesturingssystemen. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat Android na de zomer wereldwijd een marktaandeel van zeker 40 procent heeft. Die voorspelling geldt voor de tweede helft van dit jaar, dus het passeren van dat percentage kan ook eind dit jaar pas plaatsvinden.

De rechtszaak van Oracle tegen Google gaat in november van start. Tenzij er voor die tijd een schikking wordt getroffen. Dat lijkt echter niet waarschijnlijk: Google heeft al aangegeven zich met hand en tand te verzetten.