De Android-browser gebruikt tot op heden slechts enkele brokken van de Chrome-code. Google geeft laatstgenoemde vrij als open source onder de naam Chromium. De Android-ontwikkelaars van Google willen nu de verschillen tussen de Android-browser en Chrome verkleinen.

Open sourcen

Het Android-browserteam wil daarbij hechter samenwerken met de open source-gemeenschap rond browserengine WebKit, meldt techblog TechCrunch. Een van de concrete projecten is het uitbrengen van de Android-browser als open source. Daarbij wordt Android-specifieke code verwijderd, zodat er met de broncode een mobiele browser kan worden gemaakt voor andere mobiele besturingssystemen.

Dit plan voor het open sourcen van de Android-browser is al enige tijd geleden aangekondigd, maar de daadwerkelijke uitvoering heeft op zich laten wachten. “Het werk duurde langer dan verwacht en is niet afgerond", meldt software-ingenieur Andrei Popescu van Google nu op de WebKit-mailinglijst.

Chromium-variant

“We zijn ons ervan bewust dat de huidige incomplete Android-port heeft gezorgd voor verwarring en ongemak voor het WebKit-project. Dat spijt ons." Het plan is nu om de Android-browser meer gelijk te trekken met de Chromium-code, ook wat betreft de build-tools voor de browser.

Uiteindelijk wordt de Android-browser dan een Chromium-variant, naast de uitvoeringen voor Windows, Mac OS X en Linux. Android is gebaseerd op Linux. Het is niet bekend of de Android-browser ook de naam Chrome krijgt.