De gewraakte fragmentatie van Android is zo slecht nog niet voor ontwikkelaars. OpenSignal, een bedrijf dat wereldwijd netwerkdekking in kaart brengt, becijfert dat de fragmentatie van Android over verschillende apparaten en versies van het besturingssysteem steeds erger wordt. Toch ziet het bedrijf daar voordelen in.

Groot bereik

Er zijn nog altijd veel oude versies (Android 2.x) in omloop. Zo bieden Nederlandse winkels nog vaak toestellen met Android 2.3 tegen bodemprijzen aan. Hierdoor moeten ontwikkelaars rekening houden met zowel het moderne 4.x - met een andere interface en softwareknoppen - als oudere versies die bijvoorbeeld met hardwareknoppen werken.

Een overzicht van de hoeveelheid apparaten en welk marktaandeel ze bezitten. Bron: OpenSignal.com.

“Dat is misschien lastig om te doen, maar de potentiële beloning maakt het de moeite waard”, stelt OpenSignal dat betoogt dat de goedkope Android 2.x-toestellen ervoor zorgen dat het platform een veel groter bereik heeft dan bijvoorbeeld iOS. “App-ontwikkelaars kunnen dus voor een veel groter publiek bouwen.”

Meer keus

Er zijn over het vorige jaar 3997 verschillende Android-apparaten gedetecteerd op de netwerken waar OpenSignal inzicht in heeft – waaronder KPN, T-Mobile en Vodafone. Via apps verzamelt de organisatie gegevens van Android- en iPhone-gebruikers. Samsung heeft een grote vinger in de Android-pap. Van de 682.000 apparaten die OpenSignal monitort, is 47,5 procent van Samsung afkomstig.

Voor klanten is de grote fragmentatie meestal geen slechte zaak, vindt OpenSignal. Het betekent dat consumenten kunnen kiezen uit een breed assortiment aan apparaten. Android-toestellen komen in allerlei soorten en maten, weergegeven door een andere grafiek van het bedrijf die de vele verschillende schermgroottes weergeeft.

De verschillende schermgroottes van het platform. Links Android en rechts iOS. Bron: OpenSignal.com. De diversiteit aan schermgroottes vormt een uitdaging voor ontwikkelaars die apps testen met de vier algemene beeldafmetingen die Android definieert. Afwijkende groottes kunnen onverwachte effecten opleveren bij de weergave. Sommige ontwikkelaars houden daarom vast aan interface-elementen die niet schaalbaar zijn, zodat deze altijd blijven werken.