Het Amerikaanse leger heeft Google's Android gekozen als zijn belangrijkste mobiele platform. Het leger test momenteel een Android-prototype met de naam Joint Battle Command-Plaform. Het toestel is ontwikkeld samen met de nonprofitorganisatie MITRE. Een ontwikkelpakket voor app-ontwikkelaars, de Mobile Handheld Computing Environment, wordt volgens het leger in juli uitgebracht.

Apps

Het Joint Battle Command-Platform krijgt diverse standaardapplicaties gericht op belangrijke legertaken. Zo komt er een app waarmee militairen de locatie van obstakels die ze tegenkomen kunnen opslaan en een app waarmee soldaten kunnen volgen waar de eigen troepen zich bevinden. Ook komt er een systeem voor het uitwisselen van belangrijke berichten. Het prototype is niet licht: hij weegt 900 gram. De apparaten communiceren via bestaande militaire radionetwerken.

Vraagtekens

Er zijn nog veel vraagtekens, bijvoorbeeld over de beveiliging en het gebruik tijdens gevechtsituaties wanneer er weinig of geen bereik is. Ook is nog niet duidelijk of de leger-Android robuust genoeg is en hoe het zit met de accuduur. Het Amerikaanse leger wil de smartphones integreren met andere systemen, zoals die voor educatie, bevoorrading en het afstellen van raketten.