Google zoekt twee Android-programmeurs die code gaan leveren aan kernel.org, waar het beheer van de Linux-kernel plaatsvindt. Dat zei Chris DiBona, open source en public sector engineering manager voor Google, op een Linux-conferentie in San Francisco .

DiBona erkende dat Google beter zijn best moet doen om Android-patches te leveren aan de Linux-kernel. De kernel-beheerders besloten eerder dit jaar drivers voor Android vanaf de nieuwste kernel-versie te schrappen omdat Google te weinig patches en medewerking bood.

DiBona geeft toe dat Google niet genoeg mankracht inzet voor de Linux-kernel, maar dat Android-programmeurs handen vol met werk hebben aan het ontwikkelen van het zich snel vernieuwende Android.

Politieke redenen

Tegen The Register zei DiBona overigens dat het re-integratie wel eens "jaren" kan duren. "Ik denk dat het langer dan een paar dagen kost om dingen op te lossen." Maar omdat Google dicht bij de kernel is gebleven met Android, is re-integratie in theorie makkelijk mogelijk, aldus DiBona. Dat suggereert volgens The Register dat het geen technische, maar wellicht politieke redenen zijn waarom Android en de Linux-kernel op gespannen voet staan.

De Linux-kernel is de basis van waaruit Linux-distributies gebouwd worden. Dit is vergelijkbaar met de NT-kernel van Microsoft, inmiddels flink doorontwikkeld sinds het oude Windows NT, die dient als basis om de verschillende varianten van Windows te maken. De broncode van Windows (kernel plus de daar bovenop draaiende delen van het besturingssysteem) zijn Microsofts kostbaarste bezit, stelt het zelf. De Fin Linus Torvalds schreef in 1991 de eerste code voor de Linux-kernel die hij vrijgaf onder een open source-licentie.