In de online-applicatiewinkel van Google voor zijn smartphonebesturingssysteem Android hebben inmiddels meer dan een miljard downloads plaatsgevonden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van AndroLib dat gebruiksgegevens van de Android Market bijhoudt. Voor het eind van het jaar kan de Android Market de grens van 100.000 apps passeren.

Apple's App Store heeft inmiddels meer dan 200.000 apps. Zowel Apple als Google liggen qua aantallen apps ver voor op de andere mobiele platformen. Android maakt een flinke groeispurt door. Ook andere statistieken wijzen op een snelle groei van Android. Zo is het aantal zoekvragen via Google's mobiele systeem in de eerste helft van 2010 gestegen met 300 procent.

Verdienen aan advertenties

Google's verdienmodel rond Android, dat gratis beschikbaar is, is volgens Google's financieel directeur Patrick Pichette weinig meer dan extra advertentie-inkomsten. Die komen voort uit de ads die worden vertoond bij de zoekresultaten die weergegeven op mobiele telefoons.

Onlangs is versie 2.2 van Android uitgebracht. Nagenoeg alle Android-toestellen die op de markt zijn, wachten nog op die update. De mobiele operators moeten die nog doorgeven, eventueel na eigen aanpassingen. Google hanteert sinds kort ook click-to-call-advertenties op mobieltjes, waarmee gebruikers met een klik op het scherm bedrijven kunnen bellen die in zoekresultaten opduiken.