Android, het besturingssysteem voor smartphones heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar weten te vestigen als het populairste mobiele besturingssysteem in de Verenigde Staten volgens een onderzoek van marktonderzoeker The NPD Group. Android stoot daarmee het BlackBerry os van RIM van de eerste plek, welke nu voor het eerst sinds 2007 niet meer bovenaan de lijst prijkt. Eerder deze week werd al duidelijk dat Android een spectaculaire groei doormaakt, ook in West-Europa.

Marktaandeel 33%

Volgens het onderzoek is inmiddels één op de drie smartphones die verkocht worden voorzien van Android; het BlackBerry OS heeft 9 procentpunten moeten inleveren en is nu nog ‘slechts’ geïnstalleerd op 28 procent van alle smartphones die over de toonbank gaan. Het marktaandeel van Apple nam licht toe ten opzichte van het vorige kwartaal, mede dankzij de lancering van de iPhone 4, maar moet het met een marktaandeel van 22 procent nog altijd doen met een derde plek. Op zich is dat laatste niet heel verrassend: de iPhone is weliswaar mateloos populair, maar nog steeds alleen verkrijgbaar via één operator, AT&T.

Google tevreden

Google, ontwikkelaar van het open source platform is logischerwijs erg tevreden met de sterke cijfers voor Android. Volgens Google CEO Eric Schmidt worden er elke dag meer dan 200 duizend Android smartphones verkocht. Gezien het open source karakter van het besturingssysteem verdient Google niet direct aan de verkoop van deze smartphones, maar het financiële gewin voor Google zit hem in de sterke toename van de opbrengsten door mobiel zoeken.

Hoe meer mensen een mobiele telefoon hebben die hen in staat stelt eenvoudig te zoeken op internet (zoals telefoons met Android) des te hoger de opbrengst van online zoekopdrachten voor Google zijn, aldus Schmidt. Het marktaandeel van Google’s zoekmachine is op smartphones praktisch 100 procent. Volgens de Google topman zijn de opbrengsten van online zoeken dankzij Android inmiddels hoog genoeg om het ‘hele ontwikkelproces van Android te dragen en nog veel meer’.

Ook blij met iPhone

Schmidt, die zijn uitspraken deed tijdens een 40 minuten durende sessie met journalisten, haastte zich om daaraan toe te voegen dat het bedrijf ook zeer blij is met het succes van de iPhone, omdat ook de iPhone gebruik maakt van Google Search en Google eveneens een gedeelte van die opbrengst krijgt.