De twee twistende bedrijven stellen dit in paperassen die ze hebben ingediend bij de rechtbank. Oracle eist dat de zaak eind januari al van start gaat, net na een al geplande datum waarop een schaderapport van een expert wordt ingediend. De aanklagende eigenaar van Java stelt dat er haast is geboden omdat de schade die Android aanricht groot is en alleen maar groter wordt.

Amazon-tablet

Oracle verwijst daarbij naar de nieuwe Kindle Fire-tablet van retailreus Amazon. Die gebruikt een eigen aftakking van Android, maar wel met hetzelfde app-platform: het van Java afgeleide Dalvik. “Voorgaande versies van de Kindle waren gebaseerd op Java", argumenteert Oracle tegen de rechtbank.

Bovendien wint Android volgens Oracle ook terrein op andere gebieden, waar Java tot op heden sterk is. In de rechtbankpaperassen noemt het bedrijf set-top boxes en zelfs televisietoestellen die dit jaar zijn verschenen, meldt de News Service van Webwerelds uitgever IDG. “Dit zijn markten waar Java traditioneel gezien sterk is, maar waar het nu terrein verliest aan Android."

Java-afgeleide in Android

Google stelt juist dat het aantal Java-ontwikkelaars groeit. Uit eigen publieke cijfers van Oracle blijkt dat er 2,5 miljoen Java-developers zijn bijgekomen sinds Oracle de rechtszaak over Android heeft aangespannen, merkt Google op. Dat is in augustus 2010 gedaan.

De aanklager pareert dat met de stelling dat veel van die ontwikkelaars zich richten op Android en niet op officieel gelicentieerde Java-implementaties. Twistpunt in de rechtszaak is dat Google voor Android een Java-compatibele afgeleide gebruikt. Dat zelfontwikkelde Dalvik zou eigendomsrechten en patenten van Oracle schenden.

'Na juli'

Tegenover de rechtbank verklaart Google dat het een oplossing van deze zaak niet langer wil uitstellen dan noodzakelijk is. Maar beginnen in januari is niet werkbaar, aldus het aangeklaagde bedrijf. Van start gaan vóór juli 2012 zal moeilijk zijn, aldus Google. De rechtbank heeft al voorgesteld de zaak op te delen in enkele fases, waar Google voor is. Oracle is tegen, omdat dit zou leiden tot dubbele getuigenissen en overbodige herbehandeling.