Google wil eigen robots. Naast de zelfrijdende auto's die de internetreus al ontwikkelt, werkt het aan mensachtige robots. Dat gebeurt onder leiding van voormalig Android-opperbaas Andy Rubin die dat mobiele besturingssysteem oorspronkelijk heeft gemaakt, voordat Google het opkocht. Rubin leidt het geheime robotproject, waarvoor het bedrijf al zeven verschillende robotbedrijven heeft opgekocht.

Postbezorger, en fabrieksarbeider

De Android- en robot-baas doet een deel van zijn huidige werk uit de doeken in een interview met de New York Times. Twee humanoïde robots op vol formaat werden daarbij openlijk getoond aan de Amerikaanse krant. Mogelijk is het einddoel een robot die uit een zelfrijdende Google Car kan stappen om dan bestellingen echt aan de klant te overhandigen. Dit is dan te vergelijken met de vage toekomstplannen die e-commercereus Amazon net heeft onthuld om vliegende drones in te zetten voor kleine en snelle pakketbezorgingen.

Google en Rubin erkennen dat hun robotwerk de lat hoog legt. Het is dan ook een zogeheten Moonshot-project; waarbij ernaar gestreefd wordt om 'de maan' te bereiken. Op de kortere termijn is de lat iets lager gelegd: niet bij de consument, maar in fabrieken of in magazijnen. De assemblage van kleine, gevoelige elektronica gebeurt vandaag de dag nog altijd deels met de hand, door mensen dus.

Google mikt op innovatie via Moonshot-projecten, wat Kick Zandbergen van Google Benelux heeft uitgelegd op de IT Innovation Day van Webwereld-uitgever IDG:

'Mensen bevrijden'

Hetzelfde geldt voor het verzamelen en inpakken van bestellingen (order picking). Zoals gebeurt in de massale pakhuizen van waaruit Amazon zijn tientallen miljoen verschillende producten aanlevert. Dat is ook mensenwerk, onder discutabele omstandigheden, ook anno 2013.

Google's mede-oprichter en huidig CEO Larry Page heeft ooit al geargumenteerd dat technologie ertoe moet dienen om saai en herhalend werk te elimineren. Om mensen daarvan te bevrijden. Topman Rubin geeft The New York Times als voorbeeld van de richting voor zijn robotwerk ruitenwissers die automatisch aangaan als ze vocht detecteren. Zonder dat menselijke handeling nodig is. Maar dan op andere, grotere schaal.

Moonshot Thinking is het bedenken en maken van iets dat onhaalbaar wordt geacht: