De Wikimedia Foundation bouwt nog een waarborg in om te voorkomen dat PR-teksten in de online encyclopedie belanden. Iedereen die op de een of andere manier compensatie heeft ontvangen voor het schrijven aan Wikipedia-lemma's moet dat voortaan melden.

Bijdragers moeten indien van toepassing hun werkgever of opdrachtgever onthullen. Hetzelfde geldt voor ontvangen vergoeding of nog te verkrijgen compensatie. Voor vrijwillige bijdragen verandert er overigens niets.

Hackerspraktijken

De stichting hoop dat de nieuwe regels discussie losmaken in de Wikipedia-community. Zij zien betaalde bijdrage als potentieel gevaarlijk voor de websites betrouwbaarheid en reputatie. "Wij geloven dat niet openbaar gemaakte betaalde bijdragen black hat praktijken zijn die het vertrouwen van onze vrijwilligers en lezers bedreigen", leest de verklaring van de nieuwe voorwaarden. Over het controleren van de nieuwe transparantie wordt niet gerept.

Frauderen en censureren bij Wikipedia blijft een probleem. Zeker nu blijkt dat PR-bureaus meer lemmamanipulatie plegen dan ooit. Op Computerworld de mooiste vijf Nederlandse schoolvoorbeelden hoe het niet moet.

De makers van Wikipedia starten afgelopen oktober ook al een intensieve opsporingscampagne naar frauderende bewerkers. Deze blijken meer dan eens zeer professioneel te werk te gaan. Voor een vervalst Wikipedia-lemma wordt tot wel 1500 dollar betaald, een praktijk die ook wel "sockpuppetry" (klonen of sokpoppen) wordt genoemd.

Per direct

De nieuwe gebruiksvoorwaarden voor meer transparantie gaan per direct in. Wikipedia-schrijvers worden op de hoogte gebracht met banners op de project-pagina's.