Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft de beheerder van de website donderdag per mail laten weten dat Nieuwsoverzicht.net inbreuk maakt op zijn auteursrechten. Bart Kappenburg van Nieuwsoverzicht.net is echter geenszins van plan te stoppen met het linken naar ANP-berichten. "Ik heb alle scripts zelf ontwikkeld en hanteer dus hetzelfde concept als Kranten.com."

Kranten.com

Augustus 2000 besloot de Rotterdamse rechtbank dat Kranten.com mocht doorgaan met het linken naar de krantenkoppen van PCM-bladen. De uitgever had een rechtszaak aangespannen omdat het bedrijf vond dat Kranten.com niet mocht deeplinken. De rechtbank oordeelde echter dat Kranten.com geen onrechtmatige daad verrichtte. Het systematisch linken naar koppen van artikelen is door deze uitspraak niet strijdig met de auteurswet en het databankrecht. "Ik ben benieuwd of ANP de zaak ├ęcht naar de rechter wil brengen. In dat geval neem ik de uitnodiging graag aan. Nieuwsoverzicht.net is vergelijkbaar met Kranten.com. Ik denk dan ook niet dat ik foutzit", licht Kappenburg toe.

NU.nl

Eerder sommeerde ANP nieuwssite NU.nl zijn speciale `newsticker' aan te passen. Met dit script kunnen beheerders van website op een makkelijke manier de nieuwskoppen van NU.nl in hun site verwerken. In het contract dat ANP met NU.nl had gesloten waren over dergelijke wederopenbaarmaking echter geen afspraken gemaakt, aldus het persbureau destijds. Als gevolg van de overeenkomst met ANP is ook de zoekmachine van de NU.nl-site verwijderd. Volgens Kappenburg is dit echter een ander geval. Dit omdat zijn website geen hele nieuwsberichten toont, maar direct naar het artikel linkt. De juridische afdeling van ANP was wel bereikbaar, maar niet voor commentaar. Het persbureau zegt 'in het belang van de zaak geen verdere uitspraken te doen'. Ze zullen de zaak nu gaan onderzoeken. Update, 14:35 uur: 'Commentaar' van ANP toegevoegd.