Volgens CNet wemelt het in chatrooms en online discussiefora van uitspreken als 'vergas hen als de joden in de holocaust' en 'dood aan alle Arabieren'. Arabische Amerikanen maken zich grote zorgen.

America Online, 's werelds grootste internetprovider, heeft zijn moderatoren gevraagd extra alert te zijn op anti-Arabische sentimenten. Andere Amerikaanse webportals als Yahoo en MSN verwachten ook dat deze haatgevoelens zullen toenemen.

Ook in Nederland wordt online fors gescholden op Arabieren. Pimpernel Online, de maker van populaire chatsites als TMF, Chatpoint en Radio 538, let deze weken extra goed op. Ook het maken van 'grappen' over de aanvallen wordt niet getolereerd.

"Als mensen over de schreef gaan, grijpen onze moderatoren in", bevestigt directeur/oprichter Mark Wiersma van Pimpernel. Technisch kan een moderator niet meer doen dan iemand van een kwartier lang van een site gooien. Iemand kan altijd onder een andere naam inloggen.

Wiersma hoopt daarom uiteindelijk op het zelfcorrigend vermogen van chatcommunities. "Mensen moeten elkaar terecht wijzen", aldus Wiersma.