"Brendan Eich heeft zelf ervoor gekozen om zijn taken als CEO neer te leggen", schrijft bestuursvoorzitter Mitchell Baker in een blog die donderdagavond werd gepubliceerd op de site van Mozilla. "Hij heeft hiertoe besloten zowel voor de community als voor Mozilla."

Eich kwam afgelopen week in opspraak toen bleek dat hij in 2008 twee keer 500 dollar had overgemaakt naar de activistische site ProtectMarriage.com, een groepering bedoeld om het homohuwelijk in de staat van Californië tegen te houden.

Californië ♥ alsnog homo's

In datzelfde jaar werd het homohuwelijk in Californië toegestaan, maar dit besluit werd later mede door anti-homogroeperingen teruggedraaid. In 2013 oordeelde de hoogste rechtbank, de US Supreme Court, echter dat de bezwaren voor het verbod ongegrond waren, waardoor het homohuwelijk alsnog in Califonië kan bestaan.

In 2012 kwamen de donaties van de destijds CTO Eich al aan het licht, maar hier maakte niemand zich druk om, totdat hij onlangs tot CEO werd benoemd. Mozilla-werknemers uitten daarop hun onvrede via Twitter. Er verscheen een petitie op waarin werd opgeroepen de CEO af te zetten. Deze haalde in enkele dagen tijd 70.000 handtekeningen binnen.

Boycot

Datingservice OKCupid vroeg zijn leden om niet langer Firefox te gebruiken. Mozilla bleef daarop volhouden niets tegen homo's en het homohuwelijk te hebben. Eich dacht tot vanochtend nog gewoon zijn werk te kunnen blijven doen.