Vorige week vrijdag bepaalde rechter Colleen Kollar-Kotelly al dat de negen staten die de antitrustzaak tegen Microsoft doorzetten, toegang moeten krijgen tot de broncode van Windows XP.

De staten moeten de broncode kunnen inzien om te kunnen vaststellen of het mogelijk is om een uitgeklede versie van Windows te maken. De staten willen dat de rechter Microsoft dwingt om een gestripte versie van het besturingssysteem op de markt te brengen.

Door Microsoft te dwingen een uitgeklede versie op de markt te brengen, zou er een einde gemaakt kunnen worden aan de koppelverkoop die het softwarebedrijf nu toepast: wie Windows koopt, krijgt daar automatisch allerlei andere programma's (zoals de Internet Explorer en de Media Player) bij. Op die manier kan Microsoft zijn monopolie op de markt voor besturingssystemen uitbreiden naar andere markten.

Volgens Microsoft is het echter 'technisch onmogelijk' om een uitgeklede versie van Windows te maken. De negen staten betwisten dat en rechter Kollar-Kotelly heeft nu professor Lee Hollaar van de Universiteit van Utah de opdracht gegeven om te kijken wie van de twee gelijk heeft, zo meldt The Register.

De keuze voor Hollaar is slecht nieuws voor Microsoft. Het softwarebedrijf omschrijft Hollaar als een 'professionele anti-Microsoft expert', die van het getuigen tegen Microsoft zijn beroep zou hebben gemaakt. Hollaar heeft onder meer samengewerkt met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de antitrustzaak tegen Microsoft.