De Internet Spyware Prevention Act, of kortweg I-SPY, maakt het zonder toestemming plaatsen van code op een computer om informatie te vergaren en verzenden, strafbaar als misdrijf. De wet voorziet in boetes en celstraffen tot vijf jaar voor verantwoordelijken. Het wetsvoorstel H1525, ingediend door de Republikeinse Afgevaardigde Bob Goodlatte uit Virginia, is aangenomen door de juridische commissie van het Huis en wordt nu voorgelegd aan het complete Huis van Afgevaardigden.

Al twee keer eerder nam het Huis het wetsvoorstel aan, maar beide keren strandde het voorstel in vorige samenstellingen van de Senaat. Goodlatte verklaarde zich 'aangemoedigd' te voelen door de aanname van het voorstel. "Door straffen op te leggen aan deze rotte appels, helpt de wet het gebruik van spyware terug te dringen en dus de consument te beschermen tegen aggressieve aanvallen", aldus Goodlatte.

Twee maanden geleden werd een vergelijkbare wet, de Spy Act, al aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar ook deze wet strandde in de Senaat. De Spy Act veroorzaakte bovendien veel onrust, omdat de brede definitie van 'spyware' in het wetsvoorstel legitieme online adverteerders schade zou kunnen berokkenen.

Wetsvoorstel H1521 is in dat opzicht minder omstreden, omdat hierin bij de afbakening van spyware meer gekeken wordt naar het kwaadaardige gebruik van de software, dan op de aanwezigheid ervan. Ook Steve Pfister van de National Retail Fedration verwelkomt om deze reden het voorstel: "Waar andere wetgeving de fout inging door zich op software te richten die voor zowel legale als malafide doeleinden gebruikt wordt, richt deze wet zich op het criminaliseren van het ongeoorloofde gebruik van beschermde pc's", aldus Pfister.