"Ik leid de strijd tegen het computerspel Bully en heb urgente informatie voor Jeroen Dijsselbloem", schrijft Jack Thompson aan Webwereld. "Met dit bewijs kunnen hij en zijn staf voorkomen dat het spel uitkomt." Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA raadde uitgever Take 2 Games eerder aan om het spel niet uit te brengen in Nederland. De advocaat werd wereldberoemd door zijn strijd tegen het spel Grand Theft Auto: San Andreas. Dit spel is van dezelfde maker afkomstig als Bully: Rockstar.

"Het verhaal van Bully is exact hetzelfde als de tragedie die heeft plaatsgevonden in Columbine Highschool, waarin de slachtoffers van pesterijen zelf '├╝berpesters' werden. Rockstar claimt dat het spel nog in ontwikkeling is en dat niemand daarom de inhoud van het spel kent. Niemand kan volgens Rockstar dus kritiek leveren op het spel aangezien het niet af is. Dat is een leugen. Zie de screenshots uit Game Informer die duidelijk aantonen hoe weerzinwekkend het geweld in dit spel is", aldus Thompson tegenover Webwereld.

"Verder blijkt uit een onderzoek van de American Psychological Association in augustus dat er duidelijk een relatie is tussen geweld in games en geweld gepleegd door tieners. Het is niet voor niets dat leden van het Britse Parlement niet willen dat de game uitkomt in Engeland", vindt Thompson. "Het spel moet op zijn minst als 'Mature' geclassificeerd worden en niet als 'Teen', anders wordt het spel op veel meer plekken te koop aangeboden."

Tolerant

De vraag is of Thompson zijn doel kan bereiken in een tolerant land als Nederland. "Daar ken ik Nederland niet goed genoeg voor", geeft de advocaat toe. "Een tolerant land moet naar mijn mening intolerant zijn richting games die moorden simuleren, want moord is niet bepaald een tolerante activiteit. Het spel kan verboden worden op grond van eventuele veiligheidsrisico's."

Thompson's reputatie is omstreden. Eerder ageerde hij tegen Sony/Take 2 in Japan met de uitspraak: "Japanners hebben al heel lang hun pornografie en vuil in dit land gedumpt op een manier die ze niet zouden tolereren in hun eigen land. Het is een andere versie van Pearl Harbor."

Pegi

Uitgever Take 2 Games wil niet op de zaken vooruitlopen. Henk Hoogendoorn van Take 2 Games: "We hebben vertrouwen in het zelfregulerende systeem van de gamesindustrie en wachten dus eerst de Pegi-rating af." De Pan-European Game Information-rating (PEGI) is in het leven geroepen om ouders te helpen te bepalen of een game geschikt is voor een kind. Zij verzorgen de classificaties van de leeftijdsgrens en waarschuwen verder voor het gebruik van bijvoorbeeld geweld of schuttingtaal.

Jeroen Dijsselbloem van de PvdA: "Ik snap niet helemaal wat de oproep van mijnheer Thompson inhoudt. Ik heb niet de illussie dat we alle gewelddadige games kunnen verbieden, maar ik vind sommige games veel te ver gaan. De leeftijdsgrens moet in ieder geval worden aangescherpt, zeker bij gewelddadige games. In het spel Bully moet je pesten, wat juist op scholen een groot probleem is en soms heel ver gaat. Ik vraag me af of je daar nu grappen over moet maken of spellen van moet maken. Dat vind ik een hele verkeerde boodschap."