Nieuwe ontwikkelingen in de bizarre handelszaak tussen het Caribische eilandje Antigua en de VS. Wereldhandelsorganisatie WTO heeft Antigua formeel toestemming gegeven om de Amerikaanse overheid te straffen door het opschorten van royalties op auteursrechtelijk beschermde werken. Dat maakt de eilandstaat bekend.

VS blokkeert goksites

Het plan is onderdeel van een langlopend conflict tussen Antigua en Amerika, nadat de laatste jaren de toegang tot goksites op Antigua had geblokkeerd. Dat was in strijd met de vrije handel, constateerde de wereldhandelsorganisatie WTO, die in 2007 oordeelde dat Antigua recht had op jaarlijks 21 miljoen dollar aan Amerikaanse royalties als compensatie.

Omdat de onderhandelingen over de kwestie zijn stukgelopen wil de regering van het eilandje nu linksom of rechtsom de 21 miljoen zelf binnenhalen. De WTO is daarmee nu akkoord.

Eind vorig week bleek dat Antigua overweegt om een soort goedkope downloadsite op te tuigen zonder daarvoor royalties af te dragen aan de VS. Of Antigua dit ook daadwerkelijk uitvoert is nog onzeker, het eiland heeft nu in elk geval een flinke stok om Washington mee te slaan. “Maar we hopen dat de VS de komende tijd tot een meer productieve discussie met de [Antiguaanse] overheid komt".

Dreigementen

Amerikaanse officials dreigden vorige week met 'negatieve effecten' voor Antigua als het inderdaad royalties zou gaan inhouden middels 'staatsgeleide piraterij'. Antigua “neemt aan" dat dit retoriek voor de bühne is. “We kijken er naar uit dat Amerika deze tactiek opzij zet en serieus onderhandelt in plaats van overdrijft en intimideert."