Dat meldt Het Financieele Dagblad. Henri Piffaut leidde vijf maanden lang de afdeling die zich met het slepende conflict tussen Microsoft en de EU bezighoudt. De topambtenaar heeft momenteel een sabbatical van een jaar, die hij doorbrengt bij LECG, een economisch adviesbureau dat ondere meer voor Microsoft werkt.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde vorige week al dat Piffaut een jaar bij LECG werkt, maar volgens de zegsman, Jonathan Todd, waren er strikte voorwaarden afgesproken om belangenverstrengeling te voorkomen. De Nederlandse Europarlementatiërs Paul van Buitenen (Europa Transparant), Max van den Berg (Pvda) en Jules Maaten (VVD) gaan echter schriftelijke vragen stellen aan de Europese Commissie, omdat ze zeker willen weten dat Piffaut niet op zijn oude werkplek terugkeert, zo meldt het FD.

In een interview met BNR Nieuwsradio noemt Max van den Berg het tijdelijke uitstapje van Triffaut 'volkomen oninteger'. "In de industrie of waar dan ook zou je het nooit toestaan dat iemand met jouw kennis voor een jaar naar de andere kant gaat om vervolgens weer bij je terug te komen", aldus de PvdA'er tegenover de nieuwszender. "Dat ondergraaft elke betrouwbare, geloofwaardige onderhandelingspositie."

Van den Berg en de Europese PvdA-fractie stellen daarom dat er''strafrechtelijke maatregelen' genomen moeten worden om te voorkomen dat Piffaut zijn baan bij het departement van Eurocommissaris Kroes na zijn sabbatical, in oktober 2007, weer op kan pikken.

Een woordvoerder van Kroes verklaarde tegenover het FD dat de Fransman bij terugkeer wellicht een andere baan binnen de Europese Commissie krijgt. Europarlementariër Jules Maaten vindt de keuze van Piffaut 'onverstandig', omdat hij hiermee de schijn van belangenverstrengeling creëert. De VVD'er wil dat het ambtenarenreglement van EU-ambtenaren wordt aangepast, zodat een overstap zoals die van Piffaut in de toekomst voorkomen wordt.