Met Chrome OS is er nóg een markt bijgekomen waar Google en Apple elkaar beconcurreren: die van besturingsysstemen. Om die reden laat Google-ceo Eric Schmidt weten dat hij in Cupertino (waar Apples hoofdkwartier staat) gaat praten over zijn rol in het bestuur van Apple. "Ik ga met de mensen van Apple praten. Op dit moment zal er niks veranderen", aldus Schmidt.

De Amerikaanse toezichthouder voor eerlijke concurrentie, de FTC (Federal Trade Commission), heeft de hechte banden tussen Google en Apple al langer in het vizier. Schmidt is zowel bestuurslid van Google als van Apple, iets dat maar onder specifieke omstandigheden is toegestaan als de betrokken bedrijven elkaar op bepaalde terreinen concurreren.

Overlappen

"De cirkel van gevoelige informatie tussen Apple en Google wordt steeds groter", zegt een antitrustspecialist tegen de New York Times over de aankondiging van Chrome OS. "Hoe meer potentiële overlapping in producten en marketingstrategie, hoe meer de FTC zich zorgen maakt."

Eerder liet Schmidt weten Apple "niet als primaire concurrent van Google" te zien. Ook zegt hij zich terug te trekken uit vergaderingen over zaken waarin de twee bedrijven concurreren, zoals de iPhone (een concurrent van smartphones met Google Android).

Toenemende concurrentie

Apple en Google concurreren al op verschillende terreinen: mobiele telefonie (iPhone versus Android), webbrowsers (Safari versus Chrome) en online media (iTunes versus YouTube). Daar komt komend jaar dus ook nog concurrentie op het gebied van besturingssystemen bij. In de zomer van 2010 moet Chrome OS zijn debuut maken.

De zogeheten Clayton Antitrust Act uit 1918 verbiedt dat een persoon zitting neemt in de Raad van Bestuur van twee bedrijven die concurreren. Het gaat dan om concurrentie op een terrein waar beide bedrijven meer dan 2 procent van hun omzet uit genereren.

Meer dan 2 procent omzet

Bij Apple is het duidelijk dat Mac OS X en de iPhone meer dan 2 procent van de omzet opleveren. Bij Google is dat met Android niet evident. Het geeft dat besturingssysteem voor smartphones gratis weg, maar verdient er indirect aan. Gebruikers komen namelijk bij de online-diensten van Google en daarmee diens advertentiesysteem uit.

Ook bij Chrome OS zal dat moeilijk te berekenen zijn, omdat dat tweede besturingssyteem van Google eveneens gratis verstrekt wordt aan hardwaremakers. Netbookfabrikanten in eerste instantie, maar desktops staan voor later op de planning. Chrome OS zal dus alleen indirect omzet opleveren in de vorm van meer zoekopdrachten en groter gebruik van Google Apps.