Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of de patentorganisatie MPEG-LA of zijn leden door het creëren van juridische onzekerheid de groei van de concurrerende open-source videocodec VP8 proberen tegen te gaan, zo meldt de Wall Street Journal. Google maakte VP8 in mei vorig jaar open-source onder een royalty-vrije licentie. Het bedrijf voegde de codec ook toe aan zijn nieuwe webmediaformaat WebM.

Aanval op Google

De MPEG Licensing Authority (MPEG LA) plaatste in februari een oproep aan bedrijven om patenten te overleggen die relevant zijn voor de VP8-videocodec. Dat was een directe aanval op Google, dat VP8 gebruikt in zijn WebM-formaat voor de compressie van op websites ge-embedde video. WebM is door Google in de HTML 5-strijd geworpen tegen het concurrerende en op het web nog dominante H.264.

'VP8 niet patentvrij'

MPEG-LA licenseert de concurrerende H.264-codec namens onder meer Apple, Microsoft en andere grote technologiebedrijven. Apple en Microsoft gebruiken H.264 voor HTML5-video in hun browsers, terwijl Google, Mozilla en Opera VP8 gebruiken. MPEG-LA-voorzitter Larry Horn zegt tegen de WSJ dat VP8 'niet patentvrij is'. "Dat is gewoon nonsense", aldus Horn.

Google, Microsoft en Apple willen geen commentaar geven op de kwestie. Google zei na de overname van O2 er vertrouwen in te hebben dat VP8 niet getroffen zou kunnen worden door een patentaanval.

Flash

Google kocht de VP8-codec vorig jaar na de overname van het bedrijf On2. Toen Google VP8 onder een open-source licentie uitbracht, stelde het bedrijf dat het doel was te komen tot een standaard voor webvideo die zonder hoge licensiekosten beschikbaar zou zijn.

Google's YouTube gebruikt overigens nog wel Flash, dat voor video vertrouwt op H.264, maar de videosite biedt ook HTML5-ondersteuning en encodeert nieuwe filmpjes de laatste maanden ook in WebM-formaat. Op lange termijn wil Google alleen WebM en HTML5 gebruiken en het bedrijf hoopt dat veel andere grote sites zullen volgen.