De Taiwanese handelsautoriteit is een onderzoek gestart naar de vraag of Yahoo Taiwan een monopolie heeft op het gebied van internetveilingen in het land, en als dat zo is, of het die marktpositie gebruikt om de prijzen vast te zetten. Als Yahoo schuldig wordt bevonden, kan het internetbedrijf een boete krijgen van omgerekend 600.000 euro.

Aanleiding voor het onderzoek is de aankondiging van Yahoo om met ingang van 10 augustus per transactie 3 procent commissie te gaan berekenen. Dit riep onlangs veel verzet op van de internetgebruikers die de kosten te hoog vinden. Door het onderzoek en de kritiek is de invoering van de commissie uitgesteld tot 1 september.

Intussen maakt de concurrentie van Yahoo gretig gebruik van de onrust onder de veilinggebruikers. Zo heeft concurrent Ebay aangekondigd te gaan samenwerken met PC Home. Beide bedrijven hebben nu al een eigen veilingsite in Taiwan. De sites zullen samen worden gesmolten tot één gezamenlijke veilingsite die nog zeker drie jaar lang gratis blijft, aldus een verklaring.

Volgens onderzoeksbureau ACNielsen heeft de veilingsite van Yahoo in Taiwan een marktaandeel van ruim 57 procent. De site van Ebay komt niet verder dan 4,9 procent en PC Home 3 procent.