Dat meldt Ars Technica, op basis van recent gepubliceerd statusrapport over de vorderingen die Microsoft al dan niet maakt met het volledig naleven van het Amerikaanse antitrust-besluit van 2002.

Toezicht verlengd

Het toezicht hierop werd onlangs door de rechter voor twee jaar verlengd, omdat Redmond het proces zou traineren.

Die verlenging geeft de Technische Commissie (TC), die beoordeelt of Microsoft aan alle specificaties voldoet, de kans om ook het toekomstige besturingssysteem van Microsoft, Windows 7, te onderzoeken op mogelijke concurrentiewerende elementen.

De TC heeft daartoe een vroege versie van Windows 7 van Microsoft 'ter inzage' gekregen. Het gaat de antitrustwaakhond in dit geval niet om de zogenaamde III.E paragraaf, die gebiedt dat Microsoft Windows communicatieprotocollen vrijgeeft onder billijke licentievoorwaarden.

Middleware frustratie

De TC richt zich bij het onderzoek naar Windows 7 in eerste instantie op de verstekwaarden (defaults) van het besturingssysteem en mogelijke beperkingen die zijn ingebouwd om middleware van concurrenten te frustreren. Middleware regelt de informatie-uitwisseling tussen applicaties en de software die de bedrijfsgegevens beheert.

In XP en Vista zaten een aantal 'bugs' die middleware van derden in de wielen reed. De meesten hiervan zijn door Microsoft in XP SP3 en Vista SP1 verholpen, zo meldt de Commissie. De TC blijft de vinger aan de pols houden met het amalyseren van navolgende versies van Windows 7.

Grotere transparantie

Het statusrapport van de mededingingsautoriteit vermeldt ook de recente aankondiging van Microsoft om specificaties en protocollen van haar belangrijkste producten beschikbaar te stellen voor non-commercieel gebruik.

'De aanklagers [de Amerikaanse federale overheid en een dozijn staten waaronder New York en Californië, red.] hebben de aankondigde veranderingen van Microsoft in onderzoek genomen en willen de details verder met Microsoft bespreken', aldus het rapport.

Dat klinkt in elk geval een stuk minder sceptisch dan de reactie van de EU op de interoperabiliteitsbeloften van Redmond.