De rijopleiding is twee weken geleden gestart met de proef. "Veel leerlingen vinden het wel spannend om met een Tomtom te rijden. Vaak hebben ze hun ouders er wel eens mee zien rijden", zegt Hans Hendrickx van de Rijopleiding tegenover Webwereld.

Een woordvoerster van de Rijopleiding geeft aan dat de ANWB altijd probeert om innovatief te zijn. "Recent onderzoek door TNO heeft aangetoond dat het rijden met een Tomtom een positieve invloed heeft op de verkeersveiligheid, daar willen wij op inhaken", aldus de woordvoerster.

De rijschool denkt dat door gebruik te maken van een navigatiesysteem tijdens de rijlessen bestuurders beter zelfstandig leren rijden en zelf keuzes leren te maken. "Door in een vroeg stadium leerlingen met een navigatiesysteem te laten werken, raken ze snel vertrouwd met de voordelen van een navigatiesysteem", aldus de rijschool.

CBR

De ANWB is op dit moment niet de enige rijschool die proeven aan het doen is met een navigatiesysteem. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dat ook de praktijkexamens afneemt, is bij een aantal rijscholen ook proeven aan het doen met navigatiesystemen.

Hans Fontijn van het CBR geeft aan dat in de loop van 2008 het rijexamen vernieuwd gaat worden. "Het is dan de bedoeling dat leerlingen zelfstandiger leren rijden. Daar kan het rijden met een navigatiesysteem onderdeel van uitmaken." Fontijn benadrukt dat het rijden met een navigatiesysteem wel eerst zijn waarde moet bewijzen in de proeven voordat het wordt opgenomen in het examen.

Als het wordt opgenomen in het examen kan dit een 'facultatief onderdeel' zijn, aldus Fontein. Leerlingen zouden dan zelf kunnen aangeven dat ze een stukje willen rijden met een navigatiesysteem.

Bekijk hier de video.