Tijdens de zogeheten AOL Spammer's Gold Sweepstakes maken klanten van het bedrijf kans op de auto of het goud. De provider heeft in 2003 spammer Braden Bournival veroordeeld gekregen onder de Amerikaanse CAN-SPAM-wet. AOL kreeg 13 miljoen dollar schadevergoeding toegewezen.

"We willen onze klanten bedanken voor hun hulp in de strijd tegen spam", verklaart een woordvoerder van de provider de actie. Er wordt gedoeld op de knop 'Report Spam' in de inbox van de klanten. Dankzij deze knop kon men de spammer achterhalen, zo stelt de woordvoerder.

De veroordeelde spammer heeft meegewerkt aan het onderzoek om zo andere spammers en oplichters te kunnen achterhalen. "Desondanks moet hij gestraft worden", vindt AOL. "Deze actie is tevens een signaal aan mensen die overwegen te gaan spammen. Spam AOL-gebruikers en we sporen je op en zullen je zeker voor de rechter slepen."

Eerder deze week trof Microsoft een schikking met een spammer. De spammer Scott Richter moet zeven miljoen dollar betalen. Microsoft heeft al aangegeven vijf miljoen hiervan te investeren in een werkgroep die zich bezighoudt met het opsporen van spammers en ander digitaal tuig.