- Sneller, gemakkelijker, uitgebreider, goedkoper en persoonlijker. Dat alles hoopt het vorig jaar door AOL overgenomen CompuServe vanaf vandaag waar te maken. CompuServe 2000 is het programma waarmee de abonnees bij de online-service inbellen. De nieuwe versie van de client moet van AOL veel nieuwe, zowel professionele als beginnende, gebruikers aantrekken. Snellere verbindigen en een gemakkelijker installatieprocedure kunnen helpen op dit voor elkaar te krijgen. Verder zijn er meer mogelijkheden om de service op de persoonlijke wensen af te stellen en kan er gemakkelijker door het web worden genavigeerd. Ook de prijzen zijn aangepast: voor 10 dollar per maand krijgt men nu 20 uur (was 5 uur), terwijl voor onbeperkte toegang 20 in plaats van 25 dollar moet worden betaald. CompuServe 2000 is in eerste instantie alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten. Europa volgt enige maanden later. Momenteel heeft CompuServe wereldwijd 16 miljoen leden.

- Voor velen is het voornaamste bezwaar tegen de goedverkopende Apple iMac dat de kleurige computer geen floppydrive heeft. Dit vond Apple namelijk niet nodig: met de vlucht die internet heeft genomen, zou alles toch wel over het net kunnen worden verstuurd in plaats van het gesjouw met de met een inmiddels erg kleine opslagcapaciteit gezegende schijfjes. Apple komt nu enigszins tegemoet aan klanten die een drive missen door het gratis beschikbaar stellen van 3MB ruimte op een server waar klanten bestanden kunnen parkeren: iMacFloppy. Feitelijk is dit niet zo revolutionair; hetzelfde kan ook worden gedaan op de servers van diverse aanbieders van gratis ruimte voor homepages.

- De Nederlandse provider Planet Internet is enigszins angstig door de komst van Wish. Dit bedrijf biedt sinds kort gratis internet aan in heel Nederland, wat een stormloop aan aanmeldingen tot gevolg heeft. Dit berichtte ook Planet MultiMedia, onderdeel van Planet Internet, afgelopen vrijdag. De redactie van Planet MultiMedia zet iedere dag enkele aankondigingen op de homepage van Planet Internet, waaronder in eerste instantie ook een 'aankeiler' voor dit bericht. De hoofdredactie vond dat echter te ver gaan en heeft de verwijzing naar het nieuws over gratis Internet van de homepage van Planet laten verwijderd. Men vond het niet nodig speciale aandacht aan een concurrent willen geven. Dat kan immers abonnees kosten.Planet MultiMedia legde hierop gisteren uit hoe de afweging tot stand is gekomen. Het komt erop neer dat de hoofdredactie de belangen van het moederbedrijf zwaarder laat wegen dan redactionele onafhankelijkheid: 'Storingen, aanbiedingen et cetera moeten een plaats op de homepage krijgen en onwelgevallig nieuws krijgt niet de grootste kop.' In Engeland is de trend van gratis internet overigens al een tijdje onafwendbaar in gang gezet.

- Bedrijven die Compaq PC's via het internet willen verkopen, zullen daar voorlopig even mee moeten wachten. Compaq heeft namelijk de verkoop aan online-verkopers stop gezet gedurende een twee maanden durende evalutatieperiode. De grote computermaker zal zich beraden over zijn online-strategie. Er wordt steeds meer via internet verkocht, ten koste van de traditionele verkopers die vaak duurder zijn en dus zo langzamerhand in de problemen komen. Compaq hecht echter veel waarde aan service, iets wat volgens de grootste computerverkoper ter wereld in cyberspace lastiger is dan in een winkel. Enkele online-verkopers als Value America, Cyberian Outpost, Buy.com en zelfs het aan Compaq gelieerde Shopping.com zijn hiervan van het besluit in ieder geval tot midden mei de dupe daar ze toestemming nodig hebben om producten van Compaq te mogen verkopen.