In het Westen neemt de interesse in de dienst gestaag af. De functie van ICQ is overgenomen door diensten als Twitter, de sociale netwerken en chatprogramma's als MSN-messenger en Google Talk.

De Russen en ook de Israëliers maken nog steeds veel gebruik van ICQ, dat ook werd ontwikkeld in Israël. Het chatprogramma komt nu in handen van Digita Sky Technologies, een investeerdersgroep opgezet door mediabaron Yuri Milner en Alisher Usmanov, een belegger die een groot gedeelte van voetbalclub Arsenal bezit, bericht The Register.

Verliesgevend

AOL nam ICQ in 1998 over van ontwikkelaar Mirabilis voor 407 miljoen dollar. Per maand maken 32 miljoen mensen gebruik van de dienst, in 2001 waren er nog 100 miljoen geregistreerde gebruikers.

AOL is op dit moment bezig met het afstoten van verliesgevende onderdelen. De Russische investeerdersgroep is in het thuisland een zeer grote speler op de intrenetmarkt. In het westen investeerde Digital Sky Technologies 200 miljoen dollar in Facebook, en kocht daarmee twee procent van de aandelen van het sociale netwerk.