Open source-stichting Apache heeft de broncode van versie 4.0 van CloudStack vrijgegeven. Softwarebedrijf Citrix heeft zijn eigen platform CloudStack eerder dit jaar ondergebracht bij de Apache Software Foundation. De nu uitgebrachte versie 4.0 is de eerste variant die via Apache verschijnt. Die stichting heeft ook bekende projecten als Hadoop en de veelgebruikte Apache-webserver (HTTP Server) onder zijn hoede.

Vorige versies van de CloudStack-software zijn door Citrix uitgebracht onder een andere open source-licentie. Aanvankelijk was het deels open source, met daar bovenop gesloten segmenten voor bedrijfsgebruik. Citrix is in augustus vorig jaar afgestapt van dat zogeheten open core-model en heeft de software toen onder de open source-licentie GPLv3 uitgebracht.

Ontwikkelaars ontbreken nog

Vorige zomer heeft Citrix PaaS-leveracier cloud.com gekocht en dat platform toegevoegd aan zijn eigen project CloudStack. Het plan van het bedrijf was om een eigen implementatie van OpenStack op de markt te brengen. Het bedrijf heeft bijna een jaar gewerkt aan een platform, maar die inspanning is in april opgegeven. In plaats daarvan bracht Citrix CloudStack naar de Apache Software Foundation, om langs die weg een open source-versie te realiseren.

OpenStack is een verzameling open source-projecten, maar wel een waar veel ontwikkelaars aan meewerken. CloudStack daarentegen is een volledige implementatie. Omdat het lang onder de vleugel van Citrix heeft gezeten, zijn er echter minder ontwikkelaars aangehaakt op CloudStack, meldt de persdienst IDG News Service van Webwerelds uitgever IDG.

Eigen cloud opzetten

Met CloudStack is het mogelijk voor bedrijven om een schaalbare cloudinfrastructuur op te zetten. Het gebruikt daarbij hypervisors als XenServer en Oracle VM voor virtualisatie. Nieuwe features zorgen er bijvoorbeeld voor dat bepaalde hosts makkelijker dedicated worden ingezet zodat ze altijd beschikbaar zijn. CloudStack integreert met de cloud-API van Amazon.