De overstap van de OpenOffice-voortrekker is in oktober al aangekondigd, maar de exacte reden was onduidelijk. Nu reageert it-architect Jutta Kreyss van München op vragen van Webwereld over het laten vallen van het open source-kantoorpakket ten gunste van de aftakking (fork) LibreOffice. “LibreOffice gebruikt de GPL en Apache Office gebruikt de Apache License. Dus kan LibreOffice de broncode gepubliceerd door het Apache Office Project gebruiken, maar niet vice versa."

Code opnemen

Zowel München als LibreOffice-stichting The Document Foundation hebben eerder al aangegeven dat het voortaan te gebruiken kantoorpakket een grotere flexibiliteit biedt. Cor Nouws van The Document Foundation heeft aan Webwereld laten weten: “De licentie waarmee LibreOffice werkt maakt dat het meer code van andere projecten kan opnemen. Software onder de Apache-licentie (dus Apache OpenOffice, als dat officieel geaccepteerd is) kan alleen code opnemen die ook onder Apache-licentie is."

It-architect Kreyss van München geeft aan dat de licentiekwestie een stevige discussie-onderwerp was op de LibreOffice-conferentie van oktober 2011 in Parijs. Op de conferentie van oktober 2012 in Berlijn is de overstap van München naar LibreOffice officieel bekendgemaakt. In de tussentijd is er volgens Kreyss geen verandering gekomen in de respectievelijke licenties voor de twee open source-applicatiepakketten.

Via Oracle naar Apache Foundation

Woordvoerster Kirsten Böge noemde bij de bekendmaking van de overstap al de “grotere flexibiliteit" dankzij de migratie naar LibreOffice. It-architect Kreyss licht nu toe dat dit een gevolg is van het verschil tussen de GPL (GNU Public License) en de Apache-licentie. Sinds versie 3.4 valt OpenOffice onder de licentie van de Apache-stichting, dat het nog enige tijd in incubatie had. De Free Software Foundation heeft in 2011 al gewaarschuwd voor de vrijheidsbeperking die OpenOffice zou krijgen.

Sinds de overname van OpenOffice door Oracle en het later overdragen van die software aan de Apache Foundation heeft LibreOffice aan populariteit gewonnen. OpenOffice zelf heeft nog de noodklok geluid, hoewel dat volgens Apache zelf een voorbarige doemstijding was.

Belang van de gemeenschap

Toch heeft woordvoerster Böge van de gemeente München al gesteld dat een bijkomende reden voor de overstap is dat “München een grote en levendige gemeenschap wil zien van elk open source-product dat het gebruikt".

Kreyss waagt zich nu niet aan een oordeel over de omvang van de open source-gemeenschappen rond de twee concurrerende kantoorpakketten. Zij stelt dat het LiMux-project (de eigen Linux-distributie die München gebruikt) “een erg goede en effectieve relatie heeft opgebouwd met het LibreOffice-project sinds oktober 2011". Die relatie is volgens haar in november vorig jaar nog flink versterkt door het succes van de LibreOffice Heckfest-bijeenkomst in München.