Met een algemene neergang van websites wordt het gebruik van Microsofts webserver het hardst getroffen, terwijl ook de webserver van Google lichtelijk getroffen wordt. Respectievelijk verliezen Microsoft's IIS en Google's GFE 0.90 en 0.20 procent van de markt, zo blijkt uit de maandelijkse steekproef van Netcraft, afgezet tegen vorige maand.

Dat lijkt weinig, maar het gaat wel om een populatie van meer dan 185 miljoen geregistreerde websites en blogs waardoor IIS bijvoorbeeld al ruim twee miljoen minder sites bediend dan in dezelfde meting een maand geleden. Sowieso vlakte de groei van IIS sinds april 2008 af, en zich begon een lichte daling in te zetten.

De teruggang is des te opmerkelijker omdat de meting van Netcraft, net als vergelijkbare metingen, juist aangaven dat IIS langzaam maar zeker terrein wint op Apache. In de zomer van 2007 voorspelde Netcraft zelfs dat IIS Apache in de loop van 2008 zou inhalen. Maar de open source-webserver spint garen bij het verlies van de concurrentie, en zag zijn webaandeel stijgen met 1,02 procent. Daarmee blijft meer dan de helft van de websites draaien op Apache, terwijl Microsoft onder de psychologische grens van 33,3 procent zakt.

Bij de sites die volgens Netcraft daadwerkelijk actief zijn (ongeveer 69 miljoen van de 185 miljoen) doet Apache het zelfs nog beter en IIS nog slechter: 1,95 procent groei, tegenover 1,6 procent krimp. Dan zit ook nog een kleine servertje in de plus: nginx kreeg er 0,07 procent bij, en bij de actieve websites is de stijging zelfs 0.12.

Het totaal aantal websites in de telling is gekrompen, wat de eerste keer in deze enquête is sinds 2002. Het aantal websites is met 0,11 procent gedaald, wat neer komt op een verlies van 1.23 miljoen sites. Van de actieve sites zijn er 0,13 procent minder dan in december. In absolute aantallen blijft Apache ook met dat meegerekend stijgen.

Bron: Techworld.nl