De Apache Foundation maakte vannacht bekend dat zij per direct het uitvoerend comité van het Java Community Process (JCP) verlaat. De open source-stichting doet dit omdat het JCP eerder deze week de Java-toekomstplannen van Oracle goedkeurde. Apache wilde dat het JCP deze plannen af zou keuren omdat Oracle het open source-gebruik van Java teveel zou beperken.

Alleen Google en één onafhankelijke ontwikkelaar stemde met Apache mee tegen de aankomende versies. Dat Google tegen zou stemmen is niet vreemd, de zoekgigant heeft ook onenigheid met Oracle over eigen gebruik van het open Java.

In de steek gelaten

Apache komt daarmee een dreigement van een maand geleden na. De open source-softwarestichting stelde toen te vertrekken uit het Java Community Process als dat bestuursorgaan in zou stemmen met de door Oracle voorgestelde plannen voor nieuwe versies van Java. Apache eiste het schrappen van een Oracle-bepaling die het Apache-project Harmony frustreerde. Die eigen Java-variant van de stichting kan geen goedkeuring krijgen voor officiële compatibiliteit.

De bedrijven gaven tijdens de stemming wel aan dat zij het niet met die bepaling eens waren. Toch stemden ze vóór. Dat was dan alleen op de technische merites van Oracle's plannen. Volgens Apache hebben die bedrijven de stichting daarmee in de steek gelaten.

Oracle stelde eerder dat Harmony wel degelijk goedgekeurd kon worden. Apache reageerde op die stelling met het weerwoord dat de stichting Harmony dan niet meer als open source-software kan uitbrengen. Die onenigheid had Apache ook al met Java-maker Sun, voordat Oracle dat bedrijf had gekocht.

'Belangen van Oracle verstoren Java'

“De Apache Software Foundation concludeert dat de JCP geen proces voor open specificaties is, maar dat de specificaties van Java altijd gesloten technologie blijven”, zegt de stichting in een officiële reactie op haar weblog.

Volgens Apache moeten gebruikers toch altijd een licentie aanschaffen bij Oracle en dan ook nog onder de voorwaarden van dat bedrijf. “De commerciële belangen van Oracle zullen de transparantie en objectiviteit van het Java-ecosysteem altijd ernstig blijven verstoren”, stelt de open source-stichting.

Oracle: open source juist erg belangrijk

Oracle zegt in een reactie dat het bedrijf Apache aanmoedigt om haar standpunt te herzien. Oracle ziet graag dat de open source-stichting lid blijft van het JCP zodat het mee kan werken om Java ook in de toekomst beter te maken. Volgens Adam Messinger, vice-president voor ontwikkeling bij Oracle, is open source juist erg belangrijk voor Java.