Volgens een webserver-onderzoek van Netcraft heeft Microsoft IIS zijn koppositie bij websites die gebruik maken van ssl (secure sockets layer) verloren. De nieuwe marktleider is Apache dat nu op 44 procent van alle beveiligde sites wordt gebruikt, tegenover 43,8 procent voor Microsofts IIS.

Hoewel het verschil nog erg gering is, is de trend overduidelijk. Sinds 1998 had Microsoft de leiding op dit deel van de markt voor webservers. Vanaf 2003 verliest Microsoft IIS echter marktaandeel terwijl Apache nog altijd jaar op jaar zijn aandeel ziet toenemen. Sinds begin 2005 heeft de open-sourcewebserver alleen al een achterstand van ruim 6 procent goed gemaakt.

De groei van Apache vindt voornamelijk buiten de Verenigde Staten plaats. Op haar thuisbasis behoudt Microsoft IIS een grote voorsprong op andere webservers. Apache is vooral populair in landen zoals Duitsland en Japan, beide landen waar volgens Netcraft de groei in ssl-beveiligde websites sterker is dan in andere delen van de wereld.

De Verenigde Staten, die voorheen ruim 70 procent van alle ssl-websites op de wereld hosten, hebben daardoor inmiddels hun aandeel in het totaal van e-commercesites zien slinken tot 50 procent.