De promotie van OpenOffice tot belangrijk project binnen de Apache-stichting moet het applicatiepakket een stabiele toekomst geven. De Apache Foundation stelt dat dit 'afstuderen' van OpenOffice een officiële erkenning is dat het project nu op eigen benen kan staan.

Versus LibreOffice

Dat is dan "niet alleen wat betreft technische zaken, maar ook wat betreft community issues", zegt vice-president Andrea Pescetti die over Apache OpenOffice gaat. De oudgediende OpenOffice-ontwikkelaar zegt dat de Apache-aanpak nieuwe vrijwilligers aantrekt voor OpenOffice. Die aanpak omvat onder meer het nemen van elke beslissing op een publieke, volledig transparante wijze, legt hij uit.

Een eerste Apache-eigen release van OpenOffice verscheen in mei dit jaar. Die versie 3.4 bracht slechts enkele kleine verbeteringen, zoals fixes voor incompatibiliteit, schrijft The Register. De Apache Foundation zei toen al toe vaker met updates te komen, maar OpenOffice loopt wat dit betreft flink achter op de aftakking (fork) LibreOffice. Dat open source-pakket heeft sinds het afzetten tegen Oracle ontwikkelaars én grote gebruikers plus supporters voor zich weet te winnen.

Lange incubatieperiode

De Apache-stichting voert sinds juni vorig jaar het bewind over OpenOffice (formeel OpenOffice.org). De Apache Foundation heeft het project in handen gekregen van voormalig eigenaar Oracle, die er na de overname van Sun Microsystems toch geen brood in zag. Sindsdien was OpenOffice officieel een zogeheten podling; een open source-project dat nog een community moet opbouwen en formeel nog niet helemaal is geaccepteerd door Apache.