De overige leden van het Java-bestuursorgaan JCP (Java Community Process) stemden vóór de roadmap, met bijbehorende licentieplannen, voor Java versies 7 en 8. De plannen van Oracle zijn nu geaccordeerd door het JCP. Daarvan heeft 75 procent van de gekwalificeerde leden gestemd, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register op basis van bronnen binnen het JCP.

Bom onder Java

De Apache-stichting heeft de verhoudingen vorige maand op scherp gezet met de oproep aan de JCP-leden om de Oracle-plannen voor Java te verwerpen. Uiteindelijk heeft dus alleen Google daar gehoor aan gegeven. Google is al aangeklaagd door Oracle voor schending van rechten en patenten op Java.

Zowel de Apache Software Foundation (ASF) als Google hebben tegen de toekomstplannen gestemd vooral vanwege de beperkingen die Oracle oplegt aan het gebruik van Java. Dit betreft Java-compatibele implementaties, zoals Project Harmony van de ASF en Dalvik van Google. Harmony krijgt geen licentie op de officiële testkit voor Java om compatibiliteit aan te tonen. Dalvik is afgeleid van Harmony en doet dienst in Google's smartphonebesturingssysteem Android.

Overigens hebben niet alleen de ASF en Google bezwaar tegen de licentiebeperkingen van Oracle. De JCP-leden die vóór de plannen voor Java 7 en 8 hebben gestemd, doen dat alleen op basis van technische gronden. Zij hebben ook bezwaar aangetekend tegen het niet-technische deel van Oracle's plannen, aldus The Register, maar hebben dus wel vóór gestemd.

Bom onder rol ASF

De ASF overweegt nu om zijn handen af te trekken van Java. De open source-stichting dreigt het JCP te verlaten, na tien jaar lidmaatschap. Apache heeft daar begin vorige maand al mee gedreigd, toen het JCP-leden opriep tegen de Oracle-plannen te stemmen.

Oracle heeft gereageerd met het verzoek het (tegengestelde) standpunt bij te stellen. Tegenwerken - en tegenstemmen - zou voor verdere vertraging zorgen van de komst van Java 7, argumenteerde de softwarereus. Eerder eiste het JCP nog een onafhankelijke toekomst voor Java. Dat moest dan bewerkstelligd worden door los te komen van Oracle, die Java-uitvinder Sun heeft overgenomen.