Oracle heeft de Apache Software Foundation gevraagd zijn besluit om uit het Java-bestuursorgaan te stappen te heroverwegen. De Apache Software Foundation (ASF) piekert er vooralsnog niet over, omdat Oracle met geen enkele handreiking komt, schrijft de IDG-nieuwsdienst.

De ASF is vorige week uit het bestuursorgaan voor Java, JCP (Java Community Process), gestapt. Reden voor dat vertrek is dat het uitvoerend JCP-comité vóór de Java-plannen van Oracle heeft gestemd. De Apache-stichting is faliekant tegen. In een bericht aan de Apache Foundation heeft Oracle het belang van de stichting voor de toekomst van Java benadrukt.

'Geef ons een reden'

Maar de Apache Foundation lijkt niet van zins om zich weer aan te sluiten bij het bestuursorgaan. "Geef ons een reden waarom we het zouden moeten heroverwegen?", tweet ASF-voorzitter Jim Jagielski. "Waarom gaan ze niet in op de kwestie zelf?"

Adam Messinger, vice-president voor ontwikkeling bij Oracle, houdt het bij een algemene verklaring: "We moedigen Apache aan om haar positie te heroverwegen en onderdeel te blijven van een deel van het proces om Java een stap verder te brengen. De Apache-stichting en veel andere open source-projecten zijn een belangrijk deel van het hele Java-ecosysteem."

Toekomstplannen

Apache was niet alleen tegen de toekomstplannen van Oracle, maar had ook andere JCP-leden opgeroepen die plannen voor Java 7 en 8 af te keuren. Volgens de stichting legt Oracle het open source-gebruik van Java aan banden.

Alleen Google en één onafhankelijke ontwikkelaar stemden met Apache mee tégen de aankomende versies. Dat Google tegen zou stemmen, is logisch omdat het bedrijf ook onenigheid met Oracle heeft over eigen gebruik van Java.

Het Java Community Process (JCP) dient als overleg- en bestuursorgaan voor Java, dat formeel open is. Organisaties en individuele ontwikkelaars kunnen via de JCP betrokken zijn bij de ontwikkeling van de officiële Java Virtual Machine (Jvm) en van Java-programma's en bibliotheken. De JCP is opgericht in 1998.