De nieuwe versie van Java Virtual Machine wordt compleet opnieuw geschreven en krijgt de naam Java 2 Standard Edition (J2SE) mee. Met een zogeheten virtual machine is het mogelijk om platformonafhankelijk applicaties te draaien. Uiteindelijk moet J2SE onder een open-sourcelicentie uitkomen zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Sun, de oorspronkelijke ontwikkelaar van Java, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze open variant. Deze ontwikkeling heeft als projectnaam Project Harmony meegekregen. Het bedrijf wil zijn eigen Java-software niet open-source maken uit juridische overwegingen.

Doordat Sun dicht bij het J2SE-vuur zit, blijft de compatibiliteit tussen de verschillende Java-platformen gewaarborgd. Graham Hamilton, vice-president bij Sun, uit op zijn blog zijn enthousiasme voor het project: 'Ik ben razend benieuwd hoe Project Harmony zal uitpakken. Het is een reusachtige taak waar men aan begint, zoals het Sun-team inmiddels wel weet.'

De Apache Foundation bestaat uit open-source-ontwikkelaars. De groep is voornamelijk bekend van de Apache-serversoftware die door het merendeel van de webservers wereldwijd wordt gedraaid.