Donderdag deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in de zaak waarbij het de meeste bezwaren van de Duitse apothekers van tafel veegde. Duitse apotheken maakten onder meer bezwaar tegen het feit dat DocMorris het in Duitsland geldende verbod op postorderverkoop van medicijnen overtrad.

Dit verbod is volgens het Europese Hof in strijd met het Europees recht voor vrij verkeer van goederen. De Duitse wet wordt daarom per 1 januari 2004 gewijzigd zodat alle apotheken medicijnen per post mogen versturen. Hierdoor is de verkoop van medicijnen, met en zonder recept, door DocMorris naar het buitenland officieel toegestaan.

DocMorris is gevestigd in Landgraaf en profiteert flink van Duitse kopers. Veel medicijnen zijn in Duitsland duurder dan in Nederland. In Duitsland geldt een eigen bijdrage voor medicijnen van vier of vijf euro per recept. Bij bestelling via internet geldt dat niet. "Dat scheelt jaarlijks al gauw tweehonderd euro", berekent Jacques Waterval van DocMorris.

Illegaal

De uitspraak van het Europese Hof maakt een einde aan een langslepende zaak tussen Duitse apothekers en DocMorris. Waterval is gelukkig met de uitspraak. "Het maakt de zaken voor ons makkelijker omdat we geen illegale positie meer hebben. Ook kunnen we beter en officiëler contact onderhouden met zorgverzekeraars en groothandels."

Overigens verwacht hij wel dat, door het opheffen van het verbod op medicijnen per postorder, er meer concurrentie in Duitsland zal ontstaan. Waterval is er niet bang voor. "Zo'n 80 procent van onze omzet komt uit Duitsland. We hebben nu ongeveer tweehonderd medewerkers en een omzet van vijftig miljoen euro", aldus Waterval.