Microsoft heeft na maanden van beta's voor de Windows Phone 7-ontwikkelkit (sdk) onthuld dat de sdk op 16 september uitkomt. Die definitieve versie voegt nog enkele functies toe die tot op heden geheel ontbreken in de beta van de sdk.

Dit zijn door twee Microsoft geroemde interfacemogelijkheden van Phone 7 en ondersteuning voor Bing Maps en Silverlight-controls. De interfacefuncties zijn: de zijwaartse panning-mogelijkheid 'panoramas' voor het bouwen van de activiteitsgerichte 'hubs' en de filterfunctie 'pivots' voor het weergeven van verschillende data

Haast

Vervolgens hebben developers krap twee weken om hun apps af te maken. Begin oktober moeten apps namelijk worden ingediend om mee te kunnen met de lancering van de app store voor het nieuwe smartphonebesturingssysteem. Die staat gepland voor diezelfde maand, onthult Windows Phone 7-directeur Brandon Watson van Microsoft.

Hij adviseert ontwikkelaars om hun apps nu al af te ronden met de huidige beta-sdk. Daarmee valt gebruik van 'panoramas' en 'pivots' buiten de boot, tot een volgende app-update. Verder blogt Watson nog dat de definitieve versie van de ontwikkelkit nog wel enkele kleine 'breaking changes' brengt ten opzichte van de beta-tools, dus wijzigingen die bepaalde functies uitschakelen. "Developers moeten misschien enkele bugs fixen die dan opduiken."

300.000 downloads

Microsoft meldt dat proefversies van de sdk tot op heden al 300.000 keer zijn gedownload. Het is nu zes maanden geleden dat Windows Phone 7 is onthuld en ruim vijf sinds de gratis ontwikkeltools zijn uitgebracht. Bij de lancering van de app store voor Windows Mobile waren er maar een paar honderd apps.

De Windows Phone Market krijgt een eigen deel voor Phone 7 dat immers niet compatibel is met het huidige Windows Mobile 6.5. De daarvoor verkrijgbare apps draaien niet op Phone 7 en worden dan ook niet getoond in het app store-deel voor dat aankomende platform.

Eind 2010, april 2011

Microsoft wil Phone 7 eind dit jaar lanceren. Berichten doen de ronde dat de Europese lancering in oktober is, een maand later gevolgd door de Noord-Amerikaanse. Dat kan echter ook alleen slaan op de app store voor het nieuwe mobiele platform. HTC, Samsung, Asus, LG en Dell komen met telefoons die het nieuwe Microsoft-besturingssysteem draaien.

Voor Nederland komt er geen eigen app store, voor 17 andere talen wel. Phone 7-toestellen komen volgens Microsoft Nederland in april 2011 hier uit. Mogelijk komen er wel eind dit jaar nog Engelse toestellen uit op de Nederlandse markt.