Qt, waarmee developers apps kunnen bouwen die kunnen draaien op verschillende besturingssystemen, reïncarneert. Nokia heeft Qt van de hand gedaan aan een ander Fins bedrijf, Digia.

Vorig jaar februari hield Nokia nog bij hoog en bij laag vol dat Qt een “belangrijke rol blijft spelen binnen Nokia" ondanks dat de Finse mobielgigant net een deal met Microsoft had gesloten en totaal Windows Phone omarmde.

Nieuw leven

Maar er kwam geen aansluiting op Windows Phone 7 en Qt sappelde verder terwijl Nokia een radicaal andere richting insloeg. De nieuwe eigenaar Digia belooft Qt relevant te houden zodat apps gebouwd in Qt ook gaan werken op Android, iOS en waarschijnlijk ook Windows 8, meldt de IDG Nieuwsdienst. Dit moet ergens 'in de eerste helft van 2013' rond zijn.

Tot nog toe werken Qt-gebouwde apps op Linux, Mac OS X, Windows and Symbian. Qt is niet het enige framework voor cross-platform appontwikkeling, concurrenten zijn Appcelerant, Adobe's PhoneGap, Sencha, Unity en Xamarin. Voordeel is wel dat Qt ook werkt op de desktop OS'en.