De aandelenkoers van Apple stortte deze maandag binnen een minuut in, tot grote schrik van handelaren. In zestig seconden daalde de (toch al vrij hoge koers) met 5 procent. Een dergelijke snelle fikse koersval is meestal een reden om de handel in het betreffende aandeel even stil te leggen, maar de koers herstelde zich later die dag waardoor het verlies "beperkt" bleef tot zo'n 3 procent. Toch zo'n 20 miljard dollar verdampt.

Maar wat is er nu gebeurd?

CNBC heeft alle mogelijkheden op een rijtje gezet en komt tot de conclusie dat het of een domme handelaar is, of iemand "met een dikke vinger" die bij het invoeren in het handelssysteem een verkeerde toets heeft geraakt op zijn toetsenbord. Want, het verkopen van 6,5 miljoen aandelen in een minuut heeft logischerwijs gevolgen voor de verkoopprijs, die snel daalt en dus eigenlijk onnodig verlies oplevert voor de verkoper.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Omstreeks 09.50 uur in de Amerikaanse oostkustochtend, dus vlak na de opening van Wall Street, werden binnen een minuut 6,5 miljoen aandelen Apple verkocht in het geautomatiseerde handelssysteem, waarschijnlijk in porties van 100 aandelen per 50 milliseconden, schrijft CNBC. Dat is op zich al wonderlijk, omdat dat een golf aan te koop staande aandelen oplevert en de prijs snel daalt.

"Een intelligente verkoper zou die zes miljoen aandelen verkopen over een tijdsperiode van bijvoorbeeld twee uur in plaats van minder van twee minuten. Misschien heeft iemand twee minuten ingetikt in plaats van twee uur?", speculeert CNBC in de video hieronder.