Het gaat onder meer om patent nummer 5,825,352, dat de technologie betreft om de positie van de vinger te bepalen op een aanraakscherm of een touchpad. De andere gepatenteerde technologie (7,274,353) betreft de mogelijkheid die touchpads hebben om te wisselen tussen de keyboardmodus en de schrijfmodus.

Volgens Elan worden hun innovaties gebruikt in de MacBook, de iPhone en de iPod Touch. Elan eist dat Apple stopt met de productie van deze apparaten, zolang er geen patentvergoeding betaald wordt.

Geen resultaat

"We konden niet tot een overeenkomst komen, dus hebben we actie ondernomen", zegt een woordvoerder van het Taiwanese bedrijf. Volgens een verklaring van Elan zijn er al twee jaar zonder succes gesprekken gevoerd over het licenseren van het patent. Apple geeft geen commentaar op de zaak. De Taiwanezen zeggen dat het bedrijf Synaptics eind 2008 na een gelijksoortig conflict wel een patentvergoeding is gaan betalen.

Elan levert onder meer de touchpads voor de populaire populaire EEE-netbooks. Volgens het bedrijf komt een vijfde van de omzet binnen met de levering van touchpads.