De rechtszaak draait om inbreuk op een patent dat in 2006 werd toegekend aan ZapMedia en een tweede patent dat afgelopen dinsdag werd goedgekeurd, zo meldt MacWorld. De zaak komt voor de rechter in oost Texas.

Het patent beschrijft een 'server applicatie voor een mediabibliotheekdatabase die de toegang beheert tot een hoofdbibliotheek met mediabestanden waar gebruikers toegang tot krijgen via één of meerdere communicatienetwerken. Een veelvuldigheid aan mediaplayers communiceert met het portaal om toegang te krijgen tot verschillende mediabestanden. Iedere mediaplayer kan een processor bevatten die een database clientapplicatie uitvoert waarmee gebruikers gelicenseerde mediabestanden kunnen beheren'.

Schadevergoeding

Zapmedia gaat ervan uit dat Apple deze patenten blijft schenden. Volgens het bedrijf wist Apple van de patenten maar ging de ontwikkelaar van iTunes 'roekeloos' door met de patentschending. Dat laatste is vooral belangrijk voor de juridische strijd, omdat bij een bewuste patentschending meer schade wordt toegekend.

ZapMedia eist een schadevergoeding voor geleden schade. Daarnaast wil het bedrijf een permanent verbod op het gebruik van gepatenteerde technologie door Apple. Als blijkt dat het patent willens en wetens gebroken werd wil ZapMedia het driedubbele ontvangen van de geëiste schadevergoeding.

Apple was niet bereikbaar voor commentaar.