Volgens de aandeelhouders heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan het schenden van de Securities Exchange Act. De rechtszaak wordt aangespannen door aandeelhouders Martin Vogel en Kenneth Mahoney en richt zich op het bedrijf Apple in het algemeen, op topman Steve Jobs, voormalig hoofd financi├źn Fred Anderson en een aantal andere managers.

Topman Steve Jobs is eerder vrijgepleit in de zaak.

Onjuist gehandeld

In 2006 kwam aan het licht dat Apple zich heeft schuldig gemaakt aan het antidateren van opties. Daarbij wordt de uitoefenprijs van opties achteraf gewijzigd, zodat bestuurders extra geld kunnen verdienen. Een onderzoek volgde, en daaruit bleek dat de aandelenopties tussen 1997 en 2002 door Apple waren geantidateerd. In vijftien gevallen bleken dat de aandelenopties waren geantidateerd naar een datum waarop de de koers gunstiger was voor de betrokken bestuurder.

7 miljard verlies

Omdat de resultaten van de boekjaren 2004 tot 2006 opnieuw moesten worden bekeken, moest Apple de omzet met 84 miljoen dollar naar beneden bijstellen. Daarbij daalde de koers van het aandeel Apple kort na de bekendmaking van dit nieuws met 14 procent, waarmee de aandeelhouders zo'n 7 miljard dollar verloren. Dit geld willen ze nu met behulp van de rechtszaak deels terughalen.

Het is niet de eerste keer dat de aandeelhouders proberen om hun gelijk te halen. Zij spanden al twee maal eerder een rechtszaak aan tegen Apple, maar beide werden in 2007 geseponeerd.