Het draait om een patent met het nummer 7,441,196. In het patent, dat in maart 2006 door EMG werd ingediend en werd toegekend in oktober 2008, staat een methode beschreven om op een draadloos apparaat internetcontent te bekijken, er doorheen te scrollen en in te zoomen.

HTML

Apple zou dat patent met de iPhone op 76 verschillende manieren schenden. Een van de claims van EMG gaat over de manier waarop een webpagina van HTML naar XML wordt omgetoverd op het mobiele apparaat. Ook zou de manier waarop de iPhone inzoomt en de webpagina bewerkt, overeenkomen met het patent van het bedrijf.

"Het 7,441,196-patent beschrijft het bekijken van en het navigeren door mobiele content op een klein scherm met behulp van maar een druk op de knop", aldus Stanley Gibson, advocaat van het kantoor dat namens EMG de aanklacht tegen Apple indiende.

IBM

Deze rechtszaak is de zoveelste waarbij Apple betrokken is. In de afgelopen jaren spanden bedrijven zoals Creative, Burst.com en Psystar rechtszaken aan tegen Apple. Daarnaast is Apple nog verwikkeld in het juridische getouwtrek om een voormalig werknemer van IBM.

Beatles

Maar ook eigen klanten klaagden het bedrijf aan vanwege ontevredenheid over producten zoals de iPod en iPhone. Ook de twee nog levende Beatles-leden begonnen in 2006 een rechtszaak tegen Apple.